W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Aktualne wymogi dla gospodarstw utrzymujących świnie w celu wyłącznej produkcji mięsa na użytek własny w strefach objętych ograniczeniami utworzonymi w związku z występowaniem ASF w Polsce.

XML

Treść

W związku z wydaniem rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 maja 2023 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń Powiatowy Lekarz Weterynarii w Malborku informuje o koniecznych do spełnienia wymogach dla gospodarstw utrzymujących świnie wyłącznie w celu produkcji mięsa na użytek własny na terenie powiatu sztumskiego i malborskiego:

- Świnie muszą być zgłoszone do systemu IRZ ARIMR.

- Przy wejściach do budynków, w których utrzymywane są zwierzęta, znajdują się tablice z napisem "Osobom nieupoważnionym wstęp wzbroniony”.

 

- W gospodarstwie znajduje się dokumentacja weterynaryjna dotycząca przebiegu leczenia i przeprowadzonych zabiegów weterynaryjnych.

 

- W gospodarstwie znajduje się dokumentacja weterynaryjna dotycząca padłych zwierząt.

- Przestrzegany jest zakaz żywienia świń odpadami gastronomicznymi lub materiałem paszowym zawierającym odpady gastronomiczne.

-- Świnie wprowadzane do gospodarstwa zaopatrzone są w świadectwo zdrowia.

- Wymagane jest utrzymywanie świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne. 

 

- Wymagane jest zabezpieczenie budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych.

 

- Wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego.

 

- Karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących i domowych.

- Używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności.

 

Obowiązuje zakaz przemieszczenia świń utrzymywanych w celu produkcji na
użytek własny w obszarach objętych ograniczeniami I-III bez spełnienia
wymagań określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w
sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru
świń oraz wzmocnionych środków bioasekuracji, o których mowa w zał. III do
rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2023/594. 

 

 

Przepisy krajowe z zakresu bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego nie regulują kwestii maksymalnej liczby zwierząt jaka może zostać poddana ubojowi w gospodarstwie w celu produkcji mięsa na własny użytek, w związku z tym w Polsce nie jest określona maksymalna liczba zwierząt, które można w gospodarstwie ubijać na własne potrzeby. Jednocześnie ilość mięsa pozyskiwanego w wyniku takiego uboju musi ograniczać się do zaspokojenia zapotrzebowania wyłącznie gospodarstwa domowego posiadacza zwierząt, ponieważ mięso z takiego uboju nie może być oferowane do sprzedaży lub innej formy wprowadzania do obrotu. Co do zasady, należy przyjąć, że z punktu widzenia przeciętnego gospodarstwa domowego ilość świń przeznaczonych do chowu w celu produkcji mięsa na własny użytek wynosić może przeciętnie 10 sztuk w danym roku, przy czym dopuszcza się utrzymywanie w takim gospodarstwie lochy.