ubój świń, bydła, owiec kóz na użytek własny
XMLTreść
UBÓJ NA UŻYTEK WŁASNY:
Czy można dokonać uboju zwierząt w gospodarstwie?
TAK: Na terenie gospodarstwa, na użytek własny, można dokonywać uboju owiec, kóz, trzody chlewnej, drobiu, zajęczaków (niezależnie od wieku zwierzęcia) oraz cieląt do 12 m-ca życia.
Co oznacza „na użytek własny”?–tylko do konsumpcji we własnym gospodarstwie; mięsa pozyskanego ze zwierzęcia poddanego ubojowi gospodarczemu nie można sprzedawać!!!
Każdy ubój na użytek własny należy zgłaszać 48h przed ubojem do:
Powiatowego Lekarza Weterynarii w Malborku ul. Boczna 8, 82-200 Malbork
tel. 55 272 20 24; piwmalb@gdansk.wiw.gov.pl
UBÓJ TRZODY w strefach I i II - na obszarach objętych restrykcjami w związku z wystąpieniem ASF - ZGŁOSZENIE PISEMNE
Powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju trzody chlewnej w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny -1
Hodowca, który dokonał uboju w celu pozyskania mięsa na użytek własny, zobowiązany jest do zgłoszenia tego faktu do właściwego miejscowo oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
UBÓJ BYDŁA,OWIEC i KÓZ do 12 m-ca (pochodzenie :POLSKA) - wystarczy ZGŁOSZENIE TELEFONICZNE
UBÓJ BYDŁA do 12 miesiąca życia urodzonego w państwach lub ich regionach o kontrolowanym oraz nieokreślonym ryzyku występowania BSE(SPOZA GRANIC POLSKI), OWIEC i KÓZ w wieku powyżej 12 miesięcy lub które mają stały siekacz wyrżnięty z dziąsła, w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny - ZGŁOSZENIE PISEMNE
zgłoszenie przeprowadzenia uboju w celu produkcji mięsa na użytek własny- wniosek nie dotyczy trzody