W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

ubój świń, bydła, owiec kóz na użytek własny

XML

Treść

UBÓJ NA UŻYTEK WŁASNY: 

Czy można dokonać uboju zwierząt w gospodarstwie?
TAK: Na  terenie  gospodarstwa, na  użytek  własny,  można  dokonywać  uboju  owiec,  kóz, trzody chlewnej, drobiu, zajęczaków (niezależnie od wieku zwierzęcia) oraz cieląt do 12 m-ca życia.
Co oznacza „na użytek własny”?–tylko do konsumpcji we własnym gospodarstwie; mięsa pozyskanego ze zwierzęcia poddanego ubojowi gospodarczemu nie można sprzedawać!!!

Każdy ubój na użytek własny należy zgłaszać 48h przed ubojem do: 
Powiatowego Lekarza Weterynarii w Malborku ul. Boczna 8, 82-200 Malbork
tel. 55 272 20 24; piwmalb@gdansk.wiw.gov.pl

UBÓJ TRZODY w  strefach  I i II - na obszarach objętych restrykcjami w związku z wystąpieniem ASF - ZGŁOSZENIE PISEMNE

Powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju trzody chlewnej w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny -1


 Hodowca, który dokonał uboju w celu pozyskania mięsa na użytek własny, zobowiązany jest do zgłoszenia tego faktu do właściwego miejscowo oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

UBÓJ BYDŁA,OWIEC i KÓZ do 12 m-ca (pochodzenie :POLSKA) -  wystarczy ZGŁOSZENIE TELEFONICZNE

UBÓJ BYDŁA do 12 miesiąca życia urodzonego w państwach lub ich regionach o kontrolowanym oraz nieokreślonym ryzyku występowania BSE(SPOZA GRANIC POLSKI), OWIEC i KÓZ  w wieku powyżej 12 miesięcy lub które mają stały siekacz wyrżnięty z dziąsła, w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny - ZGŁOSZENIE PISEMNE

zgłoszenie przeprowadzenia uboju w celu produkcji mięsa na użytek własny- wniosek nie dotyczy trzody