W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

APEL DLA ROLNIKÓW- hod. trzody chlewnej

XML

Treść

APEL
Pomorskiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii
do hodowców trzody chlewnej


Szanowni Państwo!

Obecnie na terenie kraju występuje zagrożenie rozprzestrzeniana się wirusa Afrykańskiego Pomoru Świń, potocznie zwanego ASF.
Wirus jest wysoce śmiertelny dla świń. Nie jest niebezpieczny dla życia i zdrowia człowieka. ASF powoduje ogromne straty gospodarcze: zagraża polskiemu rolnictwu i hodowli świń w Polsce.
Ryzyko wystąpienia tej groźnej choroby świń można zmniejszyć poprzez stosowanie następujących zasad:
- nie wprowadzanie do gospodarstw zwierząt niewiadomego pochodzenia - bez świadectwa zdrowia,
- poddawanie nowo zakupionych świń kwarantannie,
- stosowanie w gospodarstwie procedur sanitarnych określanych jako BIOASEKURACJA – nie wpuszczanie na teren gospodarstwa osób postronnych, odkażanie bieżące sprzętu, pojazdów , utrzymanie gospodarstwa w czystości, dbałość o czystość sprzętu używanego w gospodarstwie, używanie osobnego obuwia i odzieży ochronnej do obsługi zwierząt.
Chorobę przenoszą również dziki oraz wyroby mięsne wytworzone z zakażonych zwierząt. Dlatego pamiętaj :
- obowiązuje zakaz karmienia świń odpadami kuchennymi i resztkami żywności,
Wo j e wó d z k i I n s p e k t o r a t We t e r y n a r i i ul . Na Stoku 50, 80-958 G d a ń s k
tel.: (58) 302-32-52, fax: (58) 302-39-62, e-mail: wiw@gdansk.wiw.gov.pl, www.gdansk.wiw.gov.pl
- zabezpiecz gospodarstwo, również paszę i ściółkę przed dostępem dzików,
- po polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie zwierząt dzikich dokładnie się umyj i wypierz odzież, a następnie odczekaj 72 godzin zanim wejdziesz do gospodarstwa utrzymującego świnie,
- nie wnoś dziczyzny ani części z dzików na teren gospodarstwa,
- nie używaj do ścielenia słomy, w której znaleziono dziki.

Posiadacz zwierząt, który zauważył objawy nasuwające podejrzenie choroby zakaźnej zwierząt ma obowiązek zgłosić podejrzenie choroby właściwemu dla miejsca przebywania zwierząt powiatowemu lekarzowi weterynarii albo za pośrednictwem lekarza weterynarii opiekującego się gospodarstwem lub właściwego miejscowo organu samorządu terytorialnego.





Powiatowy Lekarz Weterynarii w Malborku informuje, że w dniu 27 lutego 2018r. wejdzie w życie Rozporządzenie MRiRW z dnia 09 lutego 2018 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń.
W związku z powyższym na terenie całego kraju będą obowiązywały następujące nakazy i zakazy w chowie i hodowli świń.


Nakazy:
1) karmienie świń paszą zabezpieczoną przed dostępem zwierząt wolno żyjących,
2) prowadzenie rejestru środków transportu do przewozu świń wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz rejestru wejść osób do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie,
3) zabezpieczenie budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt wolno żyjących oraz domowych,
4) utrzymywanie świń w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, w których są utrzymywane tylko świnie, mających oddzielne wejścia oraz niemających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne,
5) wykonywanie czynności związanych z obsługą świń wyłącznie przez osoby, które wykonują te czynności tylko w danym gospodarstwie,
6) stosowanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń, przed rozpoczęciem tych czynności, środków higieny niezbędnych do ograniczenia ryzyka szerzenia się afrykańskiego pomoru świń, w tym mycie i odkażanie rąk oraz oczyszczanie i odkażanie obuwia,
7) bieżące oczyszczanie i odkażanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi świń,
8) używanie przez osoby wykonujące czynności związane z obsługą świń odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do wykonywania tych czynności,
9) wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do pomieszczeń, w których są utrzymywane świnie, i wyjściami z tych pomieszczeń, przy czym szerokość wyłożonych mat powinna być nie mniejsza niż szerokość danego wejścia lub wyjścia, a długość – nie mniejsza niż 1 m, a także stałe utrzymywanie tych mat w stanie zapewniającym utrzymanie skuteczności działania środka dezynfekcyjnego,
10) sporządzenie przez posiadaczy świń spisu posiadanych świń, z podziałem na prosięta, warchlaki, tuczniki, lochy, loszki, knury i knurki, oraz bieżące aktualizowanie tego spisu,
11) zabezpieczenie wybiegu dla świń podwójnym ogrodzeniem o wysokości wynoszącej co najmniej 1,5 m, związanym na stałe z podłożem – w przypadku utrzymywania świń w gospodarstwie w systemie otwartym;

Zakazy:
1) wnoszenia i wwożenia na teren gospodarstwa, w którym są utrzymywane świnie, zwłok dzików, tusz dzików, części tusz dzików i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego zwanych dalej „produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego”, pochodzących z dzików oraz materiałów i przedmiotów, które mogły zostać skażone wirusem afrykańskiego pomoru świń,
2) wykonywania czynności związanych z obsługą świń przez osoby, które w ciągu ostatnich 72 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie takich zwierząt.