UBÓJ NA UŻYTEK WŁASNY: 

Czy można dokonać uboju zwierząt w gospodarstwie?
TAK: Na  terenie  gospodarstwa, na  użytek  własny,  można  dokonywać  uboju  owiec,  kóz, trzody chlewnej, drobiu, zajęczaków (niezależnie od wieku zwierzęcia) oraz cieląt do 12 m-ca życia.
Co oznacza „na użytek własny”?–tylko do konsumpcji we własnym gospodarstwie; mięsa pozyskanego ze zwierzęcia poddanego ubojowi gospodarczemu nie można sprzedawać!!!

Ubój należy zgłaszać 48h przed ubojem pisemnie do 
Powiatowego Lekarza Weterynarii w Malborku ul. Boczna 8, 82-200 Malbork
tel. 55 272 20 24
wniosek powiadomienie - ubój gospodarczy trzody

Powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju trzody chlewnej w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny  

 Hodowca, który dokonał uboju świni w celu pozyskania mięsa na użytek własny, zobowiązany jest do zgłoszenia tego faktu do właściwego miejscowo oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. W przypadku gdy gospodarstwo położone jest na ww. obszarach objętych restrykcjami w związku z wystąpieniem ASF, zgłoszenia należy dokonać w ciągu 48 godzin od dokonania uboju.

BYDŁO- ZGŁOSZENIE:

Powiadomienie o zamiarze przeprowadzenia uboju bydła do dwunastego miesiąca życia urodzonego w państwach lub ich regionach o kontrolowanym oraz nieokreślonym ryzyku występowania BSE, owiec lub kóz w wieku powyżej 12 miesięcy lub które mają stały siekacz wyrżnięty z dziąsła, w celu produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny

zgłoszenie przeprowadzenia uboju w celu produkcji mięsa na użytek własny- wniosek nie dotyczy trzody